Viro on perustamassa Global Digital Society Fundia auttaakseen sähköisen hallinnon teknologioidensa maailmanlaajuista markkinointia. Rahaston on perustanut elinkeino- ja viestintäministeriö, ja Yrittäjyys Viro hoitaa sitä e-Estonia Briefing Centre -keskuksena.

Rahasto perustettiin vastauksena kansainvälisen kiinnostuksen nousuun Viron digitaalisen hallinnan ratkaisuja kohtaan, joita kehitettiin ja otettiin käyttöön Virossa. Yrittäjyys- ja tietotekniikkaministeri Rene Tammistin mukaan rahasto perustettiin viimeaikaisten keskustelujen jälkeen useiden ulkomaisten asiantuntijoiden kanssa. “Viron sähköinen valtio houkuttelee hallituksia ja yrittäjiä kaikkialta maailmasta, ja kansainväliset delegaatiot vierailevat päivittäin oppimassa lisää digitaalisten ratkaisujen käyttöönotosta omissa maissaan”, Tammist kertoi. Ministeri jatkoi, että kansainvälinen rahasto, jolla on suurempien maiden lahjoituksia, auttaa sähköisiä valtioita skaalautumaan maailmanlaajuisesti.

Viron sähköinen tarina on ainutlaatuinen ja kiinnittää huomiota ympäri maailmaa; Viron jokapäiväisessä elämässä arkipäiväisiä sähköisiä ratkaisuja pitää vielä suuri osa maailmaa romanttisina. Digitaalinen allekirjoitus on esimerkiksi säästänyt Virolle 2 % bruttokansantuotteesta, verojen maksaminen verkossa kestää noin 2 minuuttia ja henkilötietoja käytetään muun muassa terveydenhuollossa.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid huomautti puheessaan, että maan teknologisesti ongelmallinen yhteiskunta on ainutlaatuinen. “Viro haluaa luoda rahaston, jota voidaan käyttää ilman suurta byrokratiaa ja joka perustuu yksityisiin rahoihin”, lausunnon mukaan. Tämä auttaisi maita, jotka haluavat digitalisoitua, mutta joilla ei ole tarvittavia taitoja ja resursseja, ja se hyödyttäisi Viron taloutta ja mainetta. Meillä on ainutlaatuinen kokemus, ja taivas on rajana sen jakamisessa – alemmas tähtääminen ei hyödytä. “Presidentti huomautti.

Net Groupin toimitusjohtaja Priit Kongon mukaan “uuden rahaston luominen on loistava aloite.” Rahaston olisi keskityttävä edistämään täysin digitaalista yhteiskuntaa sisältäen lainsäädäntöä, prosessiparannuksia ja teknisiä ratkaisuja. “Se, mitä olemme saaneet Virossa, voidaan jakaa muun maailman kanssa”, mikä auttaa IT-yrityksiämme viemään vientiä.”

Tallinna tulee olemaan vuonna 2020 julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyönä perustetun Global Digital Society Fundin kotipaikka. Viron hallitus aikoo osallistua rahaston perustamiseen 350 000 euroa ja lisäsijoitus 5 miljoonaa euroa. Hallitukset, yritykset ja muut yksityiset organisaatiot kutsutaan osallistumaan.

Seuraava vaihe rahaston perustamisessa on projektipäällikön palkkaaminen. – Rahaston vastuuhenkilölle ensimmäinen asia olisi aloittaa perustajien mukaan ottaminen ja globaalin asiantuntijapaneelin rakentaminen osallistumaan päätöksentekoon, sanoo e-rahaston toimitusjohtaja Liina Maria Lepik. Viron tiedotuskeskus.

Ministeri Tammistin mukaan rahaston resurssit ovat yksinomaan niiden maiden käytettävissä, jotka voivat osallistua taloudellisen kehitystasonsa mukaan. Kansainvälinen tiimi tekee kaikki tulevat asiantuntijoiden rahoituspäätökset.