Elias Lönnrotin seura perustettiin 27. helmikuuta 1996. Kajaanissa toimiva seura on valtakunnallinen järjestö.

Lönnrot-seura on aktiivinen ja vakiintunut valtakunnallinen järjestö, jonka toiminta-ajatus kirjallisuuden ja kulttuuriperinnön edistämisen lisäksi ulottuu laajemminkin taiteen ja kulttuurin sekä kulttuuriyrittäjyyden ja matkailun kehittämiseen.

Elias Lönnrot -seuran tehtävä Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys, kerää ja ylläpitää Lönnrotin elämäntyöhön liittyvää aineistoa perustaa ja ylläpitää pysyvää kulttuuri- ja tiedekeskusta, järjestää kulttuuri-, keskustelu- ja koulutustilaisuuksia ja juhlia, harjoittaa tutkimus-, tiedotus- ja julkaisutoimintaa sekä tekee aloitteita eri viranomaisille.

Elias Lönnrot vietti keskeisimmän ja tuotteliaimman osan elämästään, vuosina 1833-1854, Kajaanissa, jossa hän toimi piirilääkärinä ja keräsi keräysmatkoillaan suuren määrän kansanrunoutta muuta kansanperinnettä. Kajaanissa hän myös muokkasi keräämänsä aineiston runokokoelmaksi Kalevala ja Kanteletar.

Elias Lönnrot -seuran kokoukset

Seura järjestää säännöllisesti kevät- ja syyskokouksia, joiden tarkoituksena on liittyä johonkin sopivaan kulttuuritapahtumaan tai esitykseen. Hallituksen kokouksia pidetään tarpeen mukaan, noin 5-8 kertaa vuoden aikana. Hallitus on jaettu työryhmiin ja antaa hallituksen jäsenille erilaisia tehtäviä toimintasuunnitelman toteuttamiseksi. Tehtäviin kutsutaan myös muita jäseniä.