Kalevala-perinteen ja Lönnrotin elämäntyön tunnetuksi tekeminen sekä sen seurausten tunnustaminen sekä historiallisessa että nykypäivän kielessä ja käytännöissä on loputon työ. Suomalaisen kulttuurin ja identiteetin säilyttäminen ja vaaliminen edellyttää suomalaisten arkihistorian esittämistä ja vaalimista kahden vuosisadan takaa nykypäivään.

Useat tahot Kajaanin seudulla joko kokoavat, ylläpitävät tai valmistavat Lönnrot-aiheista aineistoa tai esittelevät ja hyödyntävät sitä jotenkin toiminnassaan. Tämän seurauksena sovittiin, että keskus muodostuu toimivasta verkostosta. Kalevala- ja Lönnrot-aiheista toimintaa sekä tutkimus- ja kehittämistoimintaa luodaan yhteistyössä aiheen asiantuntijoiden, lähinnä Kajaanin yliopistokeskuksen ja sen nyt jo lakkautetun Lönnrot-instituutin, Kajaanin kaupungin ja Elias Lönnrot -seuran kanssa.

Lönnrot-keskuksen toimintaan kuuluu muun muassa näyttötaulujen asentaminen eri puolille kaupunkia. Ne sisältävät tietoa Lönnrotin kodeista ja toiminnasta. Lönnrotin Hauholan majalta Hotelli Kajaanin läheltä alkava Lönnrotin polku on kehittynyt maalauksista. Vuoteen 1968 asti paikalla olleen Lönnrotin raatihuoneen muistoksi on pystytetty jättikokoinen näyttötaulu Anttilan tavaratalon Anttila-ikkunaan. Samanaikaisesti tunnustetaan myös rantapuistossa oleva Lönnrotin patsas.

Kaukametsän kulttuurikeskuksen ja Skandic-hotellin sisäänkäynnin yhteydessä on näyttävin näyttö. Se sai ensiesityksensä vuonna 2002, Lönnrotin satavuotisjuhlavuonna, ja kertoo koko Lönnrotin elämäntarinan. Kahden omistajan aikana Hotelli Karolineburgin aulassa olevalla taululla kerrotaan Lönnrotin suhteista ja tapahtumista kartanon isäntien kanssa. Vuonna 2006 Lönnrot-seura vietti kymmenvuotisjuhliaan, ja tämä kuva paljastettiin juhlan kunniaksi. Talojen seinillä on vaatimattomia taideteoksia.

Paltaniemen kuvakirkon portilla oleva maalaus on muistomerkki asumisesta Hövelössä, Paltaniemessä, Kalevalan synnyn käännekohtana vuosina 1834-35.

Verkosto harjoittaa ja edistää Kalevalaan ja Lönnrotiin liittyvää tutkimusta ja jatkokoulutusta. Kerää, organisoi ja levittää Kalevala- ja Lönnrot-tutkimustietoa. Kehittää ja kannustaa asiaankuuluvan tiedon käyttöä koulutustarkoituksiin eri tasoilla. Kehittää ja edistää Kalevala- ja Lönnrot-tietoa alueen elinkeinoelämän tarpeisiin. Verkostoa käytetään yhteistyössä alueellisten laitosten, yritysten ja yhteisöjen kanssa, ja toiminta suunnitellaan halpojen kustannusten ja pienen riskin periaatteiden mukaisesti aihepiirin sisällön laadusta tinkimättä. Perustetaan Lönnrotin, Kalevalan ja kansanperinteen teemoja käsittelevä kirjasto, joka tukee verkoston toimintaa ja laajenee hankintojen ja lahjoitusten kautta.